Oracle VM Virtualbox Emülatör Kurulumu, Emülatör denince akla gelen ilk emülatörler eski oyun konsolları (NES, SNES, Genesis vb.), eski işletim sistemleri (Windows’un eski sürümleri), Linux emülatörleri (qEMU) ve Android emülatörleri (Bluestacks) gelir. Ancak bunlar arasından bir emülatör var ki bu emülatör akla gelebilecek her türlü işletim sistemini tam fonksiyon çalıştırma yeteneğine sahiptir. Bu emülatör de tabii ki Oracle’ın en ünlü yazılım çözümlerinden olsan VM Virtualbox’tur.
Oracle VM Virtualbox aracılığıyla kurmak istediğiniz işletim sistemi için bilgisayarınızda bölüm ayırabilir, bu işletim sistemini İnternet ağına bağlayabilir, hatta ana bilgisayar ile emülate edilen işletim sistemi arasında dosya alışverişi yapabilirsiniz. Kısaca VM Virtualbox, bir emülatörden isteyebileceğiniz her şeyi size sunmaktadır. Buna karşılık oldukça kolay bir kurulumu olan VM Virtualbox’un nasıl kurulduğundan biraz bahsedelim.
Oracle VM Virtualbox İndirme
Oracle VM Virtualbox emülatör uygulamasını indirmek için yapmanız gereken ilk şey VM Virtualbox’un sitesine gitmek ve buradaki “Downloads” sekmesinden indirme sekmesine erişmek. Kendi zevkinize göre güncel sürümü veya bir eski ana sürümü indirebilirsiniz. Bu sekmede Windows, macOS ve Linux çözümleri sunulmaktadır, ancak bu yazıda anlatım Windows üzerinden yapılacaktır.
Eski sürümler: Sayfada bulunan “Virtualbox Older Builds” yazısına tıkladığınızda 4.0 sürümünden güncel sürüme kadar olan bütün sürümlerin işletim sistemlerine göre olan farklı versiyonlarını indirebilirsiniz. Bu yazının yazıldığı an itibariyle 6.1 ve 7.0 ana sürümleri güncel olarak desteklenmektedir.
Buradan istediğiniz ana sürüme basıp burada çıkacak olan ara sürümlerden Windows, macOS veya Linux çözümünü (hangi işletim sistemini kullanıyorsanız) bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Oracle VM Virtualbox Yükleme İşlemi
Oracle VM Virtualbox’un bilgisayarınıza göre olan versiyonunu indirdikten sonra setup dosyasını açıp kurulum yapmaya başlayabilirsiniz. Kurulum esnasında hangi paketleri kurmak istediğiniz sorulacaktır, isterseniz bu seçimi hiç yapmadan setup uygulamasında standard olarak belirlenmiş seçimi aynen bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
Setup işlemi esnasında ayrıyetten emülatör için otomatik bir ağ sürücüsü kurulumu uyarısı gelecektir. Bu uyarıda “İzin ver” tuşuna basıp emülatörün ağ oluşturma sürücüsünün kurulmasını sağlayabilirsiniz, bu sürücü emülatörde kullanacağınız işletim sistemlerinin İnternet erişimini sağlayacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir konu, bu sürücünün kurulumu esnasında bilgisayarınızın ağ bağlantısının geçici bir süreliğine kapatılacağıdır. O yüzden İnternet ile ekstra bir işiniz varsa iş kaybı yaşamamak adına bu işlerinizi tamamladığınızdan emin olun. Setupta bununla ilgili çıkacak olan uyarı aşağıdaki gibidir (Evet butonuna basarak kurulumu devam ettirin)
Bütün kurulumlar tamamlandıktan sonra emülatörünüzü çalıştırmaya başlayabilirsiniz.
Oracle VM Virtualbox Emülatör Başlatma
Oracle VM Virtualbox emülatör uygulamamızı başlattığımızda çıkacak ekran yukarıdaki gibidir. Emülatörümüzü kurmak için üst çubuktaki “Machine” sekmesine basıp “New” butonuna basmamız gerekir (Ekrandaki “New” butonu ile aynı olup aynı işlevi görecektir). Bu aşamada karşımıza çıkacak olan ekran şu şekildedir:
Bu ekranda kuracağımız emülatörün adını, kurulacağı klasörü, işletim sistemi tipini ve sürümünü girmemiz gerekir. Bu yazı için kurulacak işletim sistemi Windows XP’nin 32 bitlik sürümüdür. Bu arayüzde bulunan “Expert Mode” tuşuna basarsanız aşağıdaki gibi bir görüntü alacaktır:
Bu modda emülatör tarafından kullanılacak olan işletim sistemine ayrılacak bellek miktarını belirleyebilirsiniz. Bunu yapmak için ayrılan üst sınır ana makinenizde bulunan bellek miktarı kadardır.
Emülatör Modifikasyonu
Emülatörünüzü kurduktan sonra ayarlarından donanım ayarlarına girip kullanabileceği donanım kaynaklarını değiştirebilir, bu şekilde emülatörünüzü isteğiniz dahilinde daha sağlam ya da daha hafif bir sistemde çalıştırabilirsiniz.
Bu aşamada “Create” butonuna bastığınızda karşınıza çıkacak olan ekran aşağıdaki gibidir:
Bu ekranda kuracağınız işletim sisteminin hard disk konumunu, ne kadar alan ayrılacağını, dinamik mi sabit boyut mu olacağını belirleyebilirsiniz. Burada “Create” butonuna bastıktan sonra birkaç dakika içinde emülatör tarafından kullanılacak olan işletim sisteminin bulunacağı hard disk açılacaktır.
Hard disk oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra ana ekranda emülatörünüz seçili olacaktır. Bu ekranda “Start” tuşuna basarak emülatörünüzü başlatabilirsiniz. Emülatörünüz başladığında ilk etapta sizden bir disk imaj dosyası istenecektir, bunun için ana makinede emülatörde kullanacağınız işletim sisteminin imaj dosyası (.dmg, .iso vb.) hangi konumda ise o konumdan o imaj dosyasını seçip kuruluma başlayabilirsiniz. Akabinde yapacağınız kurulum normal bir işletim sistemi kurar gibi yapacağınız bir kurulum olacaktır.
Emülatör ile etkileşime geçmek için emülatörün gösterdiği ekrana bir kez tıklamanız yeterlidir. Buradan çıkan uyarı ekranına “Tamam” diyip emülatörle sorunsuz bir şekilde etkileşime geçebilirsiniz. Emülatörle etkileşime geçip geçmeyeceğiniz ayarlamak için standart olarak “Right Control” tuşunu kullanabilirsiniz.
Bu yazıda Oracle VM Virtualbox nedir, nasıl kurulur soruları ayrıntılı bir şekilde cevaplanmıştır. Oracle VM Virtualbox’ta mevcut olan pek çok gelişmiş özelliğin keşfi ve bu özelliklerin nasıl kullanılacağını öğrenmek, dolayısıyla Virtualbox emülatöre daha hakim olmak için gerek VM Virtualbox’un kendi sitesinden, gerekse harici İnternet kaynaklarından yararlanabilirsiniz. Bu sayede Oracle VM Virtualbox Emülatör Kurulumunu sizlere detaylı bir şekilde anlatmış olduk.